6 minerałów, które chronią przed cukrzycą
Minerały są niezbędnym elementem każdej diety. A diabetyk potrzebuje określonych minerałów, jeśli ma uniknąć komplikacji, które zawsze pojawiają się w wyniku braku składników odżywczych. Bez minerałów nasz organizm nie mógłby funkcjonować tak wydajnie. Niestety, wielu Polaków ma ubogą dietę i przez to- niedobory kilku minerałów. Potem cierpią z powodu złych nawyków żywieniowych na różne choroby, a jedną z częstszych jest cukrzyca. Cukrzyk jest niezwykle podatny na ślepotę, zmęczenie i słabe krążenie.
Chrom: Nawet 90% Polaków nie otrzymuje 50mcg (mikrogramów) chromu dziennie. Rada ds. Żywności i Żywienia Narodowej Akademii Nauk uważa, że konieczne jest od 50 do 200 mcg. Jako diabetyk potrzebujesz co najmniej 200 do 400 mcg dziennie. Chrom współdziała z insuliną, pomagając otworzyć błony komórkowe w celu przyjęcia glukozy. Bez tego działanie insuliny jest zablokowane. Jego GTF (czynnik tolerancji glukozy) jest kluczową cząsteczką, która pomaga przyspieszyć nadmiar glukozy do komórek. Nie tylko poprawia działanie insuliny, aby dostać się do komórek, ale wykazano, że obniża poziom glukozy we krwi na czczo, poprawia tolerancję glukozy i obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także HDL, dobry cholesterol.
Zanim na dobre wgryziesz się w artykuł, pamiętaj, aby po lekturze wpaść też na naszą drugą stronę www.slupskinfo.pl, gdzie również znajdziesz wiele ciekawych tematów.
Orzechy, rośliny strączkowe, fasola, groch, produkty pełnoziarniste i melasa są dobrymi źródłami chromu. Najlepszym źródłem są drożdże piwne. Jednak smak drożdży piwnych utrudnia ich spożycie, dlatego lepszym sposobem jest jedzenie wcześniej wymienionych produktów, które są smacznirjsze. Chrom ma różne formy; pikolinian chromu, chrom GTF i drożdże wzbogacone w chrom są odpowiednie w Twojej diecie. Gleba z większości gospodarstw została zubożona w ten niezbędny minerał. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej kontroli poziomu cukru we krwi. Ponieważ większość Amerykanów ma niedobór tego składnika odżywczego, wyjaśnia to częste przypadki otyłości i dużą liczbę osób z zespołem X, u których poziom cukru we krwi jest normalny, ale które mają wyższe niż normalne tempo produkcji insuliny. Dobrymi suplementami są chrom GTF lub pikolinian chromu.
Magnez: Niskie spożycie magnezu jest głównym czynnikiem ryzyka, który prowadzi do retinopatii i chorób serca u cukrzyków. Zalecenie RDA dla zdrowych mężczyzn wynosi 350 mg dziennie i 300 mg dla kobiet. Idealnie od 300 do 600 mg. Wielu ludzi otrzymuje tylko od 143 do 266 mg, znacznie mniej niż standard RDA. W naszej wysoko wyrafinowanej diecie brakuje magnezu. Magnez, podobnie jak chrom, bierze udział w metabolizmie glukozy. Wykazano, że suplementacja poprawia odpowiedź insulinową, tolerancję glukozy i poprawia płynność błon krwinek czerwonych u pacjentów z cukrzycą. Większość magnezu pochodzi z nasion, orzechów, roślin strączkowych, tofu i zielonych warzyw liściastych. Powinieneś przyjmować wysoce przyswajalną formę magnezu, taką jak asparaginian magnezu lub cytrynian magnezu. Przyjmuj co najmniej 25 mg witaminy B-6 dziennie, ponieważ witamina ta jest powiązana z zawartością magnezu w komórkach organizmu. Bez B-6 magnez nie dostaje się do komórek i jest bezużyteczny.
Potas: jest głównym minerałem we wszystkich błonach komórkowych, a jego ładunek elektryczny generuje tak zwany „potencjał błonowy”. Uważa się, że stosunek sodu (który istnieje na zewnątrz komórek) do potasu jest nieprawidłowy i jest to jeden z powodów, dla których insulina nie może otworzyć drzwi komórek.
Akceptuj glukozę.
Wykazano, że diety bogate w potas obniżają ryzyko wielu chorób zwyrodnieniowych, takich jak rak i choroby serca, oraz pomagają poprawić tolerancję glukozy. Pokarmy roślinne, takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, są najlepszym źródłem potasu.
Podczas gdy wysokie spożycie soli sprzyja wysokiemu ciśnieniu krwi, potas przeciwdziała temu, pomagając obniżyć ciśnienie krwi. Suplementacja potasem może obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi średnio o 12 do 16 punktów. Jeśli chcesz uniknąć soli, możesz zastąpić ją potasem jako bezpieczniejszą alternatywą. NuSalt lub No-Salt zawierają chlorek potasu i są dobrymi substytutami soli.
Ogólnie suplementacja potasu jest bezpieczna, chyba że masz chorobę nerek.
Metylosulfonylometan: po wodzie i sodzie, MSM jest jednym z istotnych składników organizmu. Pomaga kontrolować stany zapalne i skurcze mięśni, poprawiać przepływ krwi i normalizować układ odpornościowy. Jest to kluczowy minerał do detoksykacji. Jest to organicznie związana forma siarki i znajduje się w niewielkich ilościach w świeżych pokarmach roślinnych, chociaż jest tracona podczas gotowania, przechowywania i przetwarzania. Czosnek, fasola, jajka, kapusta, brokuły i czerwona papryka to dobre źródła MSM. Niektóre z zalet MSM to:
● Regulacja poziomu glukozy we krwi
● Regularne wypróżnienia
● Regulacja odporności
● Płynność membrany
Mangan: Niska produkcja insuliny u zwierząt wynika z braku manganu. Produkty pełnoziarniste, owoce
a orzechy uprawiane w dobrze nawożonej glebie są dobrym źródłem manganu. Działa w wielu układach enzymatycznych, w tym w tych zaangażowanych w kontrolę poziomu cukru we krwi i funkcjonowanie hormonów tarczycy. Działa w enzymie antyoksydacyjnym, dysmutazie ponadtlenkowej (SOD). Diabetycy mają tylko połowę manganu niż normalni ludzie. Dobra dzienna dawka manganu dla diabetyków to 3 do 5 mg.
Cynk: Ten ważny minerał ma wiele wspólnego z różnymi funkcjami organizmu, od rozwoju seksualnego po funkcjonowanie układu odpornościowego i utrzymanie tkanki nerwowej. Dobrymi źródłami cynku są skorupiaki, podroby, ryby, pestki dyni, korzeń imbiru, orzechy i nasiona. Niedobór cynku prowadzi do utraty apetytu. Za bezpieczną dawkę uważa się 10 do 60 mg na dobę. Zbyt dużo może prowadzić do niedoboru miedzi i obniżenia poziomu cholesterolu HDL. Cynk jest kofaktorem w ponad 200 różnych enzymach. Niski poziom cynku prowadzi do infekcji, złego gojenia się ran, niedobór to zaburzenia smaku i zapachu oraz skóry. Bierze udział w wydzielaniu, syntezie i wykorzystaniu insuliny oraz działa przeciwwirusowo. Chroni przed zniszczeniem komórek beta produkujących insulinę w trzustce. Diabetycy powinni suplementować 30 mg cynku dziennie. Cynk wraz z witaminą C i B-6 pomaga przyspieszyć gojenie po operacji.