Jakie są skuteczne, domowe sposoby na przeziębienie?
W czasie niesprzyjającego jesiennego klimatu o przeziębienie nie trudno. Nie oznacza to jednak częstych wizyt u lekarza, czy w aptece. Istnieją składniki powszechnie widywane w kuchni, będące jednocześnie niezastąpionym źródłem zdrowia.
Skuteczne sposoby na przeziębienie
Pomogą wzmocnić odporność oraz łagodniej przejść przeziębienie. Każdy z tych składników bez problemu można znaleźć w sklepie spożywczym, a kosztują grosze. Jednym z takich składników jest pochodząca z Inndii żółta, aromatyczna przyprawa- kurkuma. Można z niej zrobić tak zwane „złote mleko”. które to staje się u nas coraz modniejsze i nie bez powodu. Taki napój doskonale rozgrzeje i pozytywnie wpłynie na nasz układ odpornościowy, dzięki samym naturalnym składnikom. „Złote mleko” bez trudności można przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu. Należy na małym ogniu podgrzać mleko (najlepiej pochodzenia roślinnego) z łyżeczką zmielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, szczypty pieprzu, dla lubujących się w słodkościach polecam dodanie syropu kolonowego lub z agawy według uznania.
Napój należy podgrzewać do osiągnięcia odpowiedniej dla nas temeperatury, uważając by nie doprowadzić do wrzenia! Kolejnym sprawdzonym naturalnym lekarstwem jest syrop z cebuli. Działa doskonale na układ odpornościowy, pomaga w leczeniu kaszlu oraz przyczynia się do łagodniejszego przebiegu choroby. Dodatkiem jest świetny smak. Syrop z cebuli robi się naprzemian wsypując do słoika pokrojoną w kostkę cebulę wraz z cukrem. Aby wzmocnić działanie syropu można dodać soku z połowy cytryny oraz łyżkę miodu. Tak przygotowany słoik należy odstawić na 2 dni, po tym czasie można przelać do szklanej buteleczki i trzymać w lodówce do 2 miesięcy.
Więcej wpisów o zdrowiu, przeczytasz w serwisie https://www.interesujace.pl/.
Mniej znany, a równie skuteczny jest syrop z pigwy. Pigwa to zapomniany owoc, posiadający więcej witaminy C niż cytryna. Na surowo nie nadaje się do spożcia, jednak po zasypaniu cukrem (wykonanie jest dokladnie takie samo jak w przypadku syropu z cebuli) uwalnia bardzo aromatyczny sok o lekko egzotycznym posmaku. Dobrze pasuje do herbaty zamiast cukru, ale można ją również wykorzystać, jako dodatek do deserów. Podane wyżej sposoby nie zastępują jednak lekarstw, a jedynie wspomagają walkę organizmu z chorobą.